Wiemy, że cukier nie jest sprzymierzeńcem zdrowia i dobrej sylwetki. Mimo to trudno nam całkowicie odmówić sobie słodkich przyjemności – pysznych deserów czy słodkich przekąsek. Na szczęście mamy dobre sposoby, aby połączyć przyjemne ze… zdrowym! Poznaj 5 zdrowszych zamienników cukru, które osłodzą życie bez szkody dla zdrowia.
Niestety nasza codzienna dieta zawiera znaczne ilości cukru. Oprócz słodyczy i owoców posiadają go także inne, spożywane na co dzień produkty, np. chleb, gotowe posiłki i sosy, keczup czy jogurty owocowe. Tak „ukrytego” cukru trudniej uniknąć, jednak możemy wiele zdziałać dla naszego zdrowia i dobrej figury, jeżeli wyeliminujemy z diety cukier w czystej postaci i wstawimy w jego miejsce zdrowe zamienniki.
Pierwszy na naszej liście to dobrze znany i szczególnie lubiany słodki produkt, czyli miód. Prawdopodobnie jest już w Twoim domu, a zatem kiedy następnym razem będziesz przygotowywać słodkie wypieki, zamiast szkodliwego dla zdrowia cukru użyj naturalnego miodu.
Obecne w nim cukry są znacznie lepsze dla zdrowia niż te właściwe dla zwykłego cukru. Poza tym miód ma właściwości bakteriobójcze i poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Kaloryczność miodu jest jednak dość wysoka, dlatego nie należy przesadzać ze spożywaną ilością.
Wyświetl ten post na Instagramie
Stewia jest naturalną substancją słodzącą, którą pozyskuje się z liści rośliny o tej samej nazwie. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, w Europie zyskuje coraz większą popularność.
Jako zamiennik cukru stewia sprawdzi się doskonale, ponieważ jest znacznie od niego słodsza, a przy tym wcale nie zawiera kalorii. Dlatego jest coraz chętniej stosowaną alternatywną substancją dla cukru. Stewia dostępna jest w postaci proszku, płynu, granulek, a także świeżych lub suszonych liści.
To charakterystyczny produkt Kanady i stamtąd właśnie importowany jest do Polski. Poza wyśmienitym smakiem syrop klonowy ma również istotne właściwości zdrowotne – jest źródłem polifenoli oraz mikro- i makroelementów. Co więcej, posiada też dużą ilość antyoksydantów, a także niweluje stany zapalne w organizmie.
Skoro znasz już te prozdrowotne właściwości syropu klonowego, z pewnością jeszcze chętniej posłodzisz nim kawę czy herbatę. Możesz też użyć go zamiast cukru do domowych wypieków.
Agawa to sukulent pochodzący z Ameryki Południowej. Pozyskiwany z niej cukier ma postać drobnych kryształków o różnorodnych kolorach i zapachach – w zależności od rodzaju nektaru, z jakiego pochodzi. Syrop zaś uzyskuje się poprzez wyciskanie soku z rdzenia rośliny.
Cukier i syrop z agawy są znacznie słodsze niż zwykły cukier, dlatego zaleca się stosować je w mniejszych ilościach. Jako zdrowe zamienniki cukru charakteryzują się znacznie mniejszą ilością kalorii oraz niższym indeksem glikemicznym.
Wyświetl ten post na Instagramie
Pozyskiwany z kory brzozowej ksylitol jest bardzo popularnym zamiennikiem cukru. Nie tylko smakuje podobnie, ale i wygląda jak cukier. Odróżniają go jednak znacznie zdrowsze właściwości – zawiera około 40% mniej kalorii niż zwykły cukier. Co więcej, jest dużo słodszy, a zatem można stosować go w mniejszych ilościach. Produkt ten doskonale sprawdzi się do domowych wypieków, a także do posłodzenia herbaty czy kawy.
Zdj. główne: Myriam Zilles/unsplash.com