Przedstawiamy przepisy na herbatę, która jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Wykorzystasz do niej składniki powszechnie dostępne w sklepach oraz w marketach ze zdrową żywnością. Zobacz koniecznie nasze propozycje.
Podstawą napoju będzie w tym przypadku zielona herbata. Jest ona niezwykle zdrowa, a jej właściwości są cenione na całym świecie. Między innymi pomaga ona oczyścić organizm z toksyn i ma wpływ na dobre samopoczucie. Jest korzystna dla osób, które chcą utrzymać prawidłową wagę lub zrzucić zbędne kilogramy. Poza tym działa bardzo dobrze na układ pokarmowy. Jest wiele badań, które potwierdzają jej pozytywne i lecznicze działanie. Dobrej jakości zieloną herbatę kupisz w sklepie internetowym MarketBio.
Jako dodatek do takiego naparu sprawdzi się orzeźwiająca mięta. Warto, żeby była świeża, ponieważ wtedy będzie miała mocniejszy aromat. Polecamy hodowanie jej samodzielnie w domu. Masz dzięki temu pewność, że będzie rosła bez wszelkich ulepszaczy. Można posadzić ją na przykład w doniczce, na balkonie lub na parapecie. Mięta poprawia trawienie oraz zwalcza problemy takie jak ból brzucha, czy wzdęcia. Ciekawym składnikiem do takiej herbaty jest też ogórek. Jeśli chcesz uzyskać bardziej orzeźwiający efekt, dodaj soku z cytryny lub limonki. Dla osłody można użyć na przykład brązowego lub białego cukru.
Herbata z hibiskusa ma wiele właściwości, między innymi wpływa na układ odpornościowy. Z tego powodu jest też polecana w okresie przeziębień, czyli jesienią i zimą. Możesz ją pić jako wzmocnienie, jeśli przechodzisz właśnie jakąś infekcję. Sama w sobie ma lekko kwaśny smak, więc można ją spożywać z nieco słodszymi dodatkami. W tym celu wybierz owoce, takie jak dojrzałe maliny. Napar osłodzisz na przykład sokiem z malin lub z żurawiny. Warto wzbogacić ten napój goździkami. Także wspierają one układ odpornościowy, więc takie połączenie będzie idealne na chłodne dni. Przyda się również dowolny rodzaj cukru lub jego zdrowsza alternatywa, czyli miód. Dodaj miód do herbaty, po tym, jak ostygnie, ponieważ w bardzo wysokiej temperaturze traci on swoje właściwości.
Tworząc aromatyczny napój, jako bazy możesz użyć czarnej herbaty. Jest ona najbardziej znana, ma intensywny smak. Ma wiele zalet, a jedną z nich jest jej szybki i prosty sposób przyrządzania. Nadaje się do picia rano, ponieważ ma w sobie więcej kofeiny, niż inne rodzaje herbat. Z tego powodu działa pobudzająco, więc sama w sobie może dawać efekt rozgrzewający. Ma też mnóstwo korzyści zdrowotnych, które są często pomijane. Między innymi obniża ona cholesterol, łagodzi dolegliwości związane z układem trawiennym oraz skutecznie poprawia koncentrację. Taką herbatę powinno się jednak spożywać w ograniczonych ilościach, raczej okazjonalnie.
Do niej warto dodać owoce, takie jak na przykład świeża pomarańcza, pokrojona w plastry. Nada ona niepowtarzalnego aromatu i smaku. Warto dorzucić też skórkę pomarańczową, dobrze, jeśli będzie kandyzowana. Możesz kupić ją w sklepie albo przygotować samemu. Z takimi dodatkami świetnie będzie komponował się imbir. To roślina, która ma wiele właściwości leczniczych. Między innymi ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Z tego powodu herbata z jej dodatkiem będzie idealna na chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Ten składnik dodaj wedle uznania, ponieważ ma dość intensywny smak. Dla ozdoby i dodatkowego aromatu warto wrzucić też laskę cynamonu. Jeśli preferujesz słodsze herbaty, możesz użyć miodu lub ewentualnie białego cukru. Zamiast tego, dla osłodzenia możesz pić ją z konfiturą pomarańczową.
Zdjęcie główne: Valeriia Miller/pexels.com