Masło z mango składa się w 50% z nienasyconego kwasu oleinowego, czyli kwasu omega-9. Oprócz niego znajdziemy w nim kwas stearynowy i palmitynowy. Jest ono również źródłem wielu witamin. Ma właściwości regeneracyjne, które pomagają w walce z suchymi i matowymi włosami.
Masło z mango może być rafinowane lub nie. Masło rafinowane jest niemalże całkowicie bezbarwne i pozbawione zapachu, z kolei nierafinowane charakteryzuje się żółtym kolorem, słodkim zapachem i smakiem. Niezależnie które wybierzecie, stosuje się je tak samo.
Masło z mango jest niezwykle wydajne, dlatego na średniej długości włosy zaleca się zużyć około 2 łyżeczek. Produkt należy rozgrzać w dłoniach. Gdy masło stanie się miękkie, należy je nałożyć na włosy, zaczynając od połowy ich długości. Inaczej niepotrzebnie tylko obciążymy nasze kosmyki. Metoda ta jest podobna do olejowania. Masło nakłada się na suche lub mokre włosy, a następnie pozostawia na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc. Po upływie zalecanego czasu, włosy należy umyć szamponem i nałożyć na nie odżywkę.