Domowe mydło można wykorzystać zarówno do mycia rąk, jak i całego ciała. Nie jest trudne w przygotowaniu, chociaż na początku może się tak wydawać.
Mydło znajduje się w każdym domu. Może przybierać różne formy: płynną, w kostce lub o fantazyjnych kształtach. W sklepach są dostępne różne warianty zapachowe tego produktu, jednak coraz więcej osób decyduje się na tworzenie mydła samodzielnie w domu. Jedną z głównych zalet domowego mydła jest to, że doskonale zna się jego skład. Poza tym może być to okazja do świetnej zabawy nie tylko dla Ciebie, ale i dla Twoich bliskich!
Zanim przystąpisz do produkcji domowego mydła w kostce, upewnij się, że posiadasz wszystkie niezbędne do tego akcesoria. Co będzie Ci potrzebne? Przede wszystkim rękawice gumowe lub lateksowe, rękawica kuchenna i okulary ochronne. Warto też podczas tworzenia domowego mydła mieć na sobie koszulę z długim rękawem i fartuch, ponieważ ług niezbędny do produkcji mydła jest substancją żrącą. Zadbaj też o to, aby pomieszczenie, w którym jesteś, było dobrze wentylowane. Poza tym zaopatrz się w: dokładną wagę kuchenną, termometr (a najlepiej dwa: pierwszy posłuży do mierzenia temperatury olejów, a drugi do mierzenia temperatury ługu sodowego), blender ręczny z trzonkiem ze stali nierdzewnej, nóż do mydła, silikonowe szpatułki, silikonową formę (lub kilka form), pojemnik plastikowy/szklany/ze stali nierdzewnej do pomiaru ługu, pojemnik z tworzywa sztucznego/szkła/stali nierdzewnej do mieszania ługu oraz wody, mikrofalówkę albo kuchenkę z możliwością tzw. wolnego ognia i nierdzewny garnek do podgrzewania olejów oraz mieszania masy mydlanej.
Aby wykonać mydło w kostce oliwne z kokosem i oliwą potrzebne będą: olej kokosowy, oliwa z oliwek, woda destylowana, 100% czystego ługu, barwnik, olejki eteryczne i opcjonalnie dodatki (np. suszone kwiaty czy zioła). Należy pamiętać, że na jedną porcję oliwy (100 ml) wypadają dwie porcje (200 ml) oleju kokosowego. Wody trzeba natomiast dodać tyle, ile oliwy. Przed rozpoczęciem pracy, włóż sprzęt oraz odzież ochronną i zmierz składniki. Następnie dodaj powoli ług do wody (nie na odwrót!) i mieszaj ostrożnie łopatką, by się rozpuścił. Stanie się on gorący i zacznie uwalniać opary. Kolejnym etapem jest włożenie termometru do roztworu ługu i odstawienie go w bezpieczne miejsce aż do osiągnięcia temperatury około 40 stopni Celsjusza. W tym czasie odmierz olej kokosowy i wlej go do pojemnika, po czym ustaw go na kuchence na najniższym ogniu aż do rozpuszczenia. Gdy tak się stanie, dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj, po czym sprawdź temperaturę olejów. Gdy osiągną one 49–54 stopnie Celsjusza, zdejmij je z kuchenki oraz delikatnie wlej ostudzony ług, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Następnie włóż blender do pojemnika, ustaw na niski poziom i mieszaj, poruszając w kółko, przez 15 minut aż do momentu, w którym mieszanina emulguje. Po procesie miksowania przelej wszystko do formy, okryj folią spożywczą albo ręcznikiem i pozostaw koło grzejnika lub innego źródła ciepła. Po upływie doby sprawdź mydło: twardą i nieprzezroczystą powierzchnię możesz zacząć kroić. Następnie odstaw mydło do leżakowania (na 6 tygodni).
Do zrobienia domowego mydła glicerynowego potrzebne będą: baza glicerynowa roślinna o najwyższej jakości, olejki eteryczne, barwnik i dodatki (np. płatki owsiane, kwiaty, suszone skórki owoców). Mydło glicerynowe to produkt bardzo uniwersalny. Można je stosować na każdy rodzaj skóry, chociaż szczególnie polecane jest do cery suchej oraz wrażliwej, ponieważ charakteryzuje się nawilżającymi i ochronnymi właściwościami. Aby je zrobić, najpierw utnij nożem kawałek bazy glicerynowej, a następnie przełóż go do naczynia i podgrzej (w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej). Od czasu do czasu mieszaj bazę, aby rozpuściła się szybciej i pamiętaj o tym, żeby pilnować temperatury (baza powinna podgrzewać się powoli, ale nie zagotować się). Następnie dodaj do bazy odrobinę barwnika, po czym wlej kilka kropel wybranego olejku eterycznego. Kolejnym krokiem jest przelanie bazy do foremek (jeśli planujesz zrobić mydło z dodatkami, wtedy zalej połowę foremki i odczekaj, aż ostygnie, a następnie dodaj składniki i zalej resztę). Pozostaw mydło do ostygnięcia (może to trwać od 30 minut do kilku godzin), po czym wyjmij gotowe mydła z foremek. Na koniec zapakuj gotowe mydła w folię albo celofan, by zachowały świeżość.
Przeczytaj też: https://lovihomi.pl/jak-wszyc-tasme-do-firanki-krok-po-kroku/
Zdjęcie główne: Tara Winstead/pexels.com