Dalgona coffee to kawa, która zasłynęła z prostego przygotowania z kilku składników i efektownego wyglądu. Delikatna brązowa pianka i zimne mleko tworzą idealny napój na upalne dni. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak go zrobić!
Dalgona coffee to kawa pochodząca z Indii, która bardzo szybko zyskała popularność w Korei Południowej. Napój możesz wykonać przy użyciu zarówno ciepłego, jak i zimnego mleka. Do tego kremowa pianka sprawia, że napój smakuje o wiele lepiej od tradycyjnej kawy. Do przygotowania takiego napitku potrzebujesz jedynie kilku składników: kawy rozpuszczalnej, wody i cukru.
Do napoju możesz dodawać swoje ulubione przyprawy i dowolny rodzaj mleka. Najważniejsze, żeby zachować proporcje przy przygotowaniu pianki i taki sam stosunek kawy, cukru i wody. Najlepszą opcją jest przygotowanie kawy z dwóch łyżek każdego ze składników. Taka kombinacja da Ci gwarancję dobrze ubitej pianki. Podane proporcje wystarczą na przygotowanie pianki dla dwóch osób.
Mleka wystarczy po 200 ml na jedną osobę. Może być schłodzone lub ciepłe. Świetnie się sprawdzi mleko sojowe i mleko krowie o wysokiej zawartości tłuszczu. Jeśli zdecydujesz się na użycie chłodnego mleka, dodaj koniecznie kilka kostek lodu. Dzięki temu uzyskasz konsystencję deseru, który będzie idealny na upalne dni.
Do przygotowania dalgona coffee musisz wykorzystać tylko i wyłącznie kawę rozpuszczalną, gdyż naturalna nie będzie się ubijać.
Ważne, by cukru dodać tyle samo co kawy i wody, w przeciwnym razie całość nie będzie miała konsystencji pianki. Jeśli nie chcesz używać białego cukru, możesz użyć trzcinowego.
Piankę kawową wykonasz przez zmiksowanie wszystkich składników aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Możesz użyć do tego celu zwykłego miksera ręcznego, robota kuchennego lub trzepaczek do ubijania jajek. Jeśli jesteś posiadaczką Thermomixu, przygotowanie pianki zajmie Ci chwilę. Decydując się na korzystanie z niego, użyj 3 łyżek kawy, wody i cukru, ponieważ w takich proporcjach maszyna ubije pianę najlepiej. Jeśli chcesz użyć blendera ręcznego, musisz liczyć się z tym, że małe ostrze w blenderze może sobie nie poradzić z ubiciem piany na sztywno.
Składniki:
Sposób przygotowania kawy:
Kawę, wodę i cukier włóż do wysokiej miski i ubijaj przy użyciu miksera do momentu uzyskania piankowej konsystencji, około 5 minut.
Przygotuj dwie wysokie szklanki – jak do cappuccino – i rozlej równo mleko. Wyłóż piankę na wierzch kawy. Kawa smakuje najlepiej od razu po przyrządzeniu, po jakimś czasie pianka zacznie opadać.
Proporcje na przygotowanie trzech kaw:
3 łyżki kawy, cukru i wody włóż do naczynia miksującego. Załóż motylek dołączony do urządzenia i ubijaj na obrotach o wartości 4.
Po minucie pracy urządzenia otwórz pojemnik i silikonową łopatką zbierz kawę ze ścianek Thermomixa.
Ponownie zamknij pokrywę i miksuj kolejne 3 minuty, na tych samych obrotach.
Przygotuj trzy wysokie szklanki i rozlej do nich mleko, następnie wyłóż piankę.
Przeczytaj też jak przygotować orzeźwiającą lemoniadę.
Zdjęcie główne: Leigh Skomal/unsplash.com